Ботоксът например може да намали изпотяването до 12 месеца

Ботоксът например може да намали изпотяването до 12 месеца

Повече за откриване на хиперхидроза

8 признака на прекомерно изпотяване под мишниците

Научете повече

Краката и пръстите на краката винаги могат да изглеждат като сини сливи, подобно на това, когато седите във ваната твърде дълго, а кожата на краката може да стане червена или бяла или да се отлепи или сърби, казва д-р Шейнхаус.

Хиперхидрозата изпотяване има тенденция да се появява от двете страни на тялото. (2) Така че, ако имате прекомерно изпотяване под дясната подмишница, ще имате и прекомерно изпотяване под лявата си подмишница.

Изпотяването, свързано с хиперхидроза, се случва най -вече докато сте будни и спира, когато спите. (2)

Където се появява хиперхидроза

Прекомерното изпотяване може да се случи в различни части на тялото, включително: (4)

Ръце (палмоплантарна хиперхидроза) Крака (плантарна хиперхидроза) Лице (черепно -лицева хиперхидроза) Подмишници (аксиларна хиперхидроза)

Често задавани въпроси Отговори

Защо се потя толкова много и толкова лесно? Хората без хиперхидроза се потят, когато телесната им температура се е повишила, например след трудна тренировка или в горещ ден. Но при хиперхидроза изпотяването се случва дори когато телесната ви температура не се е повишила. Няма една единствена причина за хиперхидроза, но фамилната анамнеза може да играе роля. Дали хиперхидрозата се отнася до прекомерно изпотяване, което може да се случи дори тялото ви вече да е изстинало. Лабораторните тестове и изпотяването могат да потвърдят вашата диагноза и вашият доставчик на здравни услуги може да работи с вас, за да определи подходящ план за лечение. Какво е най -доброто лечение за хиперхидроза? Лечението за хиперхидроза не е с един размер за всички и зависи от вашата възраст и вида и тежестта на хиперхидрозата, която имате. Леченията включват перорални лекарства, лечебни кърпички, ботокс, хирургия и дори антиперспирант с допълнителна сила. Как да се отървете от хиперхидрозата? Няма лечение за хиперхидроза, но няколко възможности за лечение могат да предложат временно решение. Ботоксът например може да намали изпотяването до 12 месеца. Кремовете с рецепта, антиперспирантите и кърпичките също могат да ви помогнат временно да спрете изпотяването. Как лекувате хиперхидрозата по естествен път? Въпреки че изследванията са ограничени, потенциалните алтернативни терапии за хиперхидроза включват билкови добавки като градински чай, лайка и жълт кантарион. Друг вариант е акупунктурата, която може да бъде полезна и при нея липсват съобщени странични ефекти. И накрая, терапия, наречена йонофореза, може временно да подобри симптомите на хиперхидроза.

Причини и рискови фактори за хиперхидроза

Хиперхидрозата е резултат от свръхактивните потни жлези. (2)

Изпотяването е начинът, по който тялото естествено се охлажда и избягва прегряването. Нервната ви система сигнализира тялото ви да произвежда пот, когато телесната ви температура се повиши, например след potencialex най ниска цена тренировка, когато температурата е топла или когато се чувствате тревожни или нервни. (2)

Рисковите фактори за хиперхидроза включват фамилна анамнеза за прекомерно изпотяване. Можете също така да развиете хиперхидроза, ако имате заболяване, което причинява изпотяване, или ако изпотяването е страничен ефект от лекарството, което приемате. (2)

Видове хиперхидроза

Има два различни вида хиперхидроза.

1. Първична фокална хиперхидроза

Първичната фокална хиперхидроза не е резултат от друго медицинско състояние или медикаменти. (2)

При този сценарий прекомерното изпотяване е вашата диагноза. Изпотяването се случва симетрично, засягайки както ръцете, така и краката или подмишниците. Този тип хиперхидроза може да започне в детството или юношеството. И в повечето случаи някои от членовете на вашето семейство също имат прекомерно изпотяване. (4)

2. Вторична генерализирана хиперхидроза

В този случай прекомерното изпотяване е или резултат от медицинско състояние, или страничен ефект от лекарството. Този тип може да не започне, докато не сте по -възрастни или след като започнете да приемате определени лекарства. Вторичната хиперхидроза също може да причини прекомерно изпотяване, докато спите. (4)

Медицинските състояния, които могат да доведат до вторична хиперхидроза, включват: (5)

Подагра Менопауза Хипертиреоидизъм Тумор Измръзване Диабет Тревожност

Най -новите при хиперхидроза

10 мита за прекомерното изпотяване, развенчани

Намиране на средства за хиперхидроза, които работят за вас

10 начина да контролирате нощното изпотяване, когато имате хиперхидроза

8 начина да се справите с хиперхидрозата по време на работа

Вижте всичко в Хиперхидроза

Как се диагностицира хиперхидрозата?

За да диагностицира хиперхидроза, Вашият лекар ще зададе въпроси за Вашата медицинска история, включително състояния, които сте били диагностицирани и лекарства, които приемате в момента. (6)

Вашият лекар може също да извърши физически преглед и да назначи лабораторни изследвания. Тези тестове могат да включват анализ на урина и кръв за проверка за свръхактивна щитовидна жлеза или ниска кръвна захар. И двата фактора могат да бъдат основна причина за прекомерно изпотяване. (6)

Може също да се нуждаете от тест за изпотяване, който Вашият лекар използва, за да идентифицира частите от тялото Ви, които изпитват прекомерно изпотяване. За този тест Вашият лекар нанася прахообразно вещество върху различни области на кожата Ви. Прахът става лилав, докато се потите. (7)

Въпреки че не е нужно да посещавате семейния си лекар или дерматолог за това състояние, трябва да си уговорите среща, ако прекомерното изпотяване започне внезапно или ако почувствате други симптоми като болки в гърдите, гадене, замаяност или нощно изпотяване. Това може да показва сериозен медицински проблем. (2)

Lyra Rde M. Визуална скала за количествено определяне на хиперхидроза. J Bras Pneumol. 2013; 39 (4): 521-2.

Прогноза за хиперхидроза

С лечението хиперхидрозата може да се управлява добре. В някои случаи с процедури като MiraDry и ендоскопска гръдна симпатектомия (ETS) можете дори да се насладите на постоянно облекчение от прекомерно изпотяване, въпреки че може да има странични ефекти. (8)

Избор на редактора

12 мема за хиперхидроза, които са смешно свързани

Изпотяващи куршуми? Можем да се свържем. …Научете повече

Продължителност на хиперхидрозата

За съжаление, не можете да надраснете хиперхидрозата, нито тя просто изчезва. (9) И все пак, когато основен медицински проблем причинява прекомерно изпотяване, лечението на този проблем може да излекува хиперхидрозата. (10)

Как прекомерното изпотяване повлия на психичното ви здраве?

Ядният симптом на хиперхидроза е изпотяване без известен тригер като топъл ден или изтощителна тренировка.

Но ефектите от прекомерното изпотяване са повече от дълбоко в кожата, тъй като психичните разстройства, като тревожност и депресия, също са често срещани сред хората, управляващи хиперхидроза, според Международното общество по хиперхидроза.

Ежедневните ситуации като каране в метрото, вечеря навън или посещение на споделено работно пространство – всички места, които изискват публичен изглед и взаимодействие с други хора – могат да повлияят емоционално на хората с хиперхидроза. Всъщност в национално представително проучване сред 393 души с прекомерно изпотяване 72 % съобщават, че състоянието се отразява негативно на психичното им здраве.

Освен това резултатите, публикувани през декември 2016 г. в Архива на дерматологичните изследвания, 77 и 76 процента съобщават, че хиперхидрозата влияе отрицателно съответно на техния социален живот и чувство за благополучие.

Ако горепосочената статистика ви описва, знайте, че не сте сами – и че имате на разположение няколко лечения, които могат да ви помогнат да водите по -комфортен и уверен живот.

Преценете дали хиперхидрозата е повлияла на психичното ви здраве и ако да, как, по -долу.

   Анкета

Как прекомерното изпотяване повлия на психичното ви здраве?

Кара ме да се чувствам тревожна и/или депресирана. Кара ме да се чувствам смутен. Това понижи доверието ми. Всички от горепосочените. Това не се отрази на психичното ми здраве.

Възможности за лечение и медикаменти за хиперхидроза

Някои хора никога не посещават лекар за хиперхидроза, защото са смутени и това е жалко, тъй като има много средства за контрол на прекомерното изпотяване. Този, който изберете, ще зависи от тежестта на симптомите.

Антиперспирант

Добра първа линия на защита е антиперспирантът без рецепта, предназначен да контролира прекомерното изпотяване. Вариантите на дезодорант за хиперхидроза включват известна Dri и тайна клинична сила. (7)

В зависимост от тежестта на вашето състояние, продуктите без рецепта могат да имат малък ефект върху изпотяването. В този случай Вашият лекар може да Ви предпише по -силен антиперспирант с алуминиев хлорид, като Drysol. Имайте предвид, че антиперспирантите за прекомерно изпотяване трябва да се прилагат преди лягане и да се измиват сутрин. (6)

Опции за лечение

Qbrexza (гликопироний) е антихолинергична лечебна кърпа, одобрена за прекомерно изпотяване на подмишниците при хора на 9 и повече години. Използвайте една и съща кърпа за двете подмишници ежедневно. (11)

Възможните странични ефекти на кърпата включват главоболие, възпалено гърло, сухота на кожата и парене или парене. Важно е да измиете ръцете си със сапун и вода след използване на кърпата. Временно разширяване на зеницата или замъглено зрение може да възникне, ако лекарството влезе в контакт с очите ви. (11)

Друг вариант е перорален гликопиролат, който може да се приема ежедневно за първична хиперхидроза. За съжаление, това лекарство може да причини странични ефекти като сърцебиене, сухота в устата и главоболие, така че говорете с Вашия лекар, за да определите дали е подходящ за Вас. (12)

Други лекарства, използвани за лечение на хиперхидроза, включват лекарства за блокиране на нервите, които спират свръхактивните потни жлези, както и антидепресанти. (6)

ботокс

Можете също да говорите с Вашия лекар, за да видите дали сте кандидат за инжекции с ботокс (онаботулинумтоксинА). (6)

„Ботоксът е одобрен от FDA за хиперхидроза на подмишниците и резултатите могат да продължат от шест месеца до година“, казва д -р Катерина Галъс, пластичен хирург, базиран в Сан Диего. (6) „Той предотвратява отделянето на химикал, който сигнализира потните ви жлези да се активират, а понякога се покрива от застраховка. ”

Въпреки че е полезен, ботоксът има потенциални странични ефекти. Те включват болка на мястото на инжектиране и краткотрайна мускулна слабост. (6)

MiraDry

Когато лекарствата за хиперхидроза без рецепта и рецептата не работят, Вашият лекар може да препоръча други процедури, като MiraDry, които могат да се извършват в кабинета на Вашия лекар и осигуряват трайно решение за изпотяване под мишниците, казва д-р Gallus. „Той използва електромагнитна енергия, за да насочва и унищожава потните и миризмите на жлезите в областта на подмишниците ви“, продължава тя. (8)

Ендоскопска гръдна симпатектомия (ETS)

Въпреки че доставчиците на здравни грижи го смятат за последна инстанция, операцията е друг начин за лечение на прекомерно изпотяване, който медицинските възможности не помагат.

Една хирургична опция е ендоскопска гръдна симпатектомия (ETS), наричана още торакоскопска симпатектомия, която прерязва нервите във вашата симпатикова нервна система, които предизвикват локално изпотяване. Когато успее, поправката е постоянна. (13)

Вашият лекар може да препоръча тази минимално инвазивна процедура, ако имате упорита хиперхидроза в ръцете или подмишниците, която други лечения от първа линия не са помогнали. (4)

При тази процедура ще бъдете под обща анестезия, докато хирургът прави два или три разреза в подмишницата от страната на тялото, където сте склонни към хиперхидроза. Един от белите дробове ще се срине временно, за да предотврати въздушния поток по време на операцията и да предложи допълнително пространство за операцията. (4)

Хирургическият екип ще вмъкне ендоскоп, който е малка камера, през една от разрезите. Това ще помогне на хирурга да погледне вътре в гърдите ви чрез монитор, докато той или тя извършва процедурата. Когато хирургът идентифицира нерва, свързан с вашите свръхактивни потни жлези, той или тя ще го наруши, като го унищожи, изреже или отреже. След това издутият ви белодроб ще се надуе отново и разрезите ще бъдат зашити. Хирургът може да повтори процедурата от противоположната страна на тялото ви, в зависимост от вашия случай на хиперхидроза. (4,13)

Обикновено процедурата завършва в рамките на един до три часа. (14)

Предимствата на тази процедура включват кратък престой в болница и често бързо възстановяване. Рисковете, от друга страна, включват развитие на вкусово изпотяване, което се отнася до изпотяване по време на хранене. Вкусното изпотяване се среща при 5 до 10 процента от хората, подложени на СТЕ. (4)

По -често може да започнете прекомерно изпотяване в областите на тялото, където преди не сте. Този вид изпотяване, наречен компенсаторна хиперхидроза, засяга около 70 % от хората, лекувани с тази процедура. (4)

Рядко хората, които получават ETS, могат да развият синдром на Horner, което може да се случи поради увреждане на нервите по време на процедурата. Този синдром може да накара зеницата ви да изглежда по -малка, клепачът ви да се спусне или пълна липса на изпотяване от едната страна на лицето. С течение на времето този страничен ефект може да отшуми. (4)

Отново СТЕ е постоянна. Няма съобщения за успешно обръщане на тази операция. (13)

Алтернативни и допълнителни терапии

Йонофорезата е алтернативна терапия, която може да подобри симптомите на хиперхидроза. Тази техника може да се извършва у дома и използва електрически ток, за да спре временно потните жлези в определени части на тялото. Това е опция за прекомерно изпотяване в ръцете или краката. (7)

По принцип ще поставите ръцете или краката си в плитък съд с вода. С краката или ръцете си потопени във водата, устройството преминава през водата с лек електрически ток с намерение да наруши работата на потните жлези. (7)

Тази терапия е ефективна, но и отнема много време. Може да се нуждаете от две до три процедури седмично и всяко лечение може да отнеме до 40 минути. Резултатите са временни. (7)

Естествените лечения за хиперхидроза включват билкови добавки като градински чай, лайка и жълт кантарион. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемате билкови добавки, особено ако приемате лекарства с рецепта.

За съжаление, има малко изследвания, които да потвърдят ефективността на тези терапии. (15)

Акупунктурата при хиперхидроза също може да даде положителни резултати. В едно минало проучване трима души с първична хиперхидроза са получили 20 до 25 акупунктурни сесии в продължение на няколко месеца. Всички участници съобщават за намаляване на изпотяването и не съобщават за никакви странични ефекти от лечението. (16)

Избор на редактора

9 съвета за хакване на вашата хиперхидроза

Прекомерното изпотяване може да бъде досадно и понякога направо унизително. Опитайте тези съвети и трикове, подкрепяни от експерти, за да овладеете хиперхидрозата. …Научете повече

Усложнения при хиперхидроза

Прекомерното изпотяване може да изглежда като незначително раздразнение, но в зависимост от тежестта му, хиперхидрозата може да причини физически и психологически дистрес.

Хиперхидрозата създава влажна среда, където гъбичките могат да растат и да процъфтяват. Силното изпотяване в областта на слабините ви може да ви направи податливи на сърбеж или да развиете крак на спортиста, ако краката ви се изпотяват непрекъснато. Може да доведе и до гъбични инфекции на ноктите, както и до миризма на тялото. (17)

Прекомерното изпотяване също може да причини разрушаване на кожата, което позволява навлизането на бактерии и вируси, които могат да предизвикат кожни инфекции като брадавици. Според изследване, публикувано през декември 2018 г. в American Journal of Managed Care, хората с хиперхидроза имат 300 % по -голям риск от кожни инфекции. (18)

Освен това прекомерното изпотяване може да ви накара да се чувствате неудобно в социалните условия. Може да избягвате събития или събирания от страх или срам поради видимо изпотяване. Той също така пречи на някои да преследват образователни и професионални цели. (2,18)